Op de koffie bij…
Achter al die mooie, oude winkelpuien in de Dordtse straten schuilen verhalen. Het verhaal van een ondernemer die hart en ziel legt in zijn winkel, het product en het contact met de klant.
Een duurzame kapsalon, gerund door een pedagoge met een passie voor ‘puur’ die zelf niet kan knippen. Het klinkt als een wonderlijke combinatie,
maar zodra je Puur Geknipt op de Voorstraat West binnenwandelt, wordt meteen duidelijk hoe verrassend en vooral succesvol het resultaat van deze bijzondere mix is.
“Ik voelde me nooit thuis in kapsalons,” bekent eigenaresse Penny de Vree (35) op de vraag hoe ze op het idee kwam een biologische, duurzame kapperszaak te beginnen. “Ze zijn altijd zo strak en kil, met veel plastic en het ruikt er altijd zo chemisch. Ik wilde kijken of dat anders kon.” En dat is meer dan gelukt. De in september vorig jaar geopende kapsalon voelt als een knus koffietentje, waar je ‘toevallig’ ook je haar kunt laten knippen.
Hier wandel je binnen voor een knipbeurt, een plantenkleuring van je lokken of ‘gewoon’ om je kinderen te laten spelen in de zandbak terwijl je zelf van een goudsbloementheetje nipt in de tuin. Penny: “Ik wil dat mensen hier gezellig in-en-uitlopen en zich helemaal op hun gemak voelen, ook als ze zomaar komen, zonder geknipt te worden.”
Groener dan groen
Het knippen laat de pedagoge over aan de zzp-kappers die bij haar een stoel huren en net als zij een passie voor duurzaamheid hebben. Penny: “Hierdoor heb ik tijd om mensen te adviseren over producten of koffie te zetten en praten met bezoekers. En vooral voor het zoeken naar de juiste producten – groener dan groen – dat vind ik echt een sport. Zo vond ik onlangs na lang zoeken gifvrije nagellak in Engeland. Daar ben ik dan zo blij mee!”
Duurzaamheid op Olympisch niveau
En in die ‘groenzoeksport’ presteert Penny op Olympisch niveau, want het duurzame aspect heeft ze werkelijk in alles doorgevoerd. Van de haarverzorgingsproducten (bamboehanddoeken, wasnoten, natuurlijke shampoos in composteerbare flessen waaruit na gebruik een plant groeit) en de verbouwing van het pand, tot de koffie en thee, en niet te vergeten de inrichting. Want vooral ook daarin onderscheidt Puur Geknipt zich van andere kapsalons.
Boomstambarkrukken
Bij binnenkomst word je aandacht meteen getrokken door een imposante meterslange kaptafel, gemaakt van één lange, robuuste boomstamplank. Er is veel hout, overal staan planten, er is een zonnige leeshoek en zelfs een boomstammenzandbak. De muren zijn gekleurd met ecologische krijtverf in zachte tinten en achterin het sfeervolle pand bevindt zich een lange bar, gemaakt van stukjes resthout, met boomstambarkrukken. Alles gemaakt door een aannemer die duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft staan.
Spullen met een verhaal
Penny speurt rommelmarkten, kringloopwinkels en internet af naar spullen die ze in haar zaak een tweede leven kon geven. Alles is 2e-hands, en toch vormt het één geheel. “Ik koop ook nooit zomaar wat, het moet echt liefde op het eerste gezicht zijn. Het komt voor dat ik met slechts één kopje terugkom van een rommelmarkt.“
Pure beauty
Het zijn niet Penny’s eerste stappen in de ‘pure’ wereld. Eerder al zette zij een biologisch, duurzaam kinderdagverblijf op. Na enkele jaren was het tijd voor wat nieuws. Een ding was voor haar helder: het zou in elk geval weer biologisch en duurzaam worden. Penny: “Op foodgebied is er al vrij veel in Dordrecht, maar op beautygebied was er nog niets. En met een kapperszaak kan ik zowel volwassenen als kinderen ontvangen.”
Kinderwalhalla
Want het werken met kinderen blijft kriebelen bij de pedagoge. Kleintjes hoeven zich dan ook zeker niet te vervelen bij Puur Geknipt. Doordat Penny zelf niet knipt, heeft ze tijd om zich over kinderen te ontfermen terwijl ouders worden geknipt of een kopje koffie drinken. Samen een boekje lezen in de zithoek of kruiden verzamelen in de kruidentuin. En bij zowel zon als regen kunnen er zandkastelen worden gebouwd in de binnen- en buitenzandbak.
De tijd die Penny daarnaast nog overhoudt, gebruikt ze voor het uitwerken van al haar andere plannen. En dat zijn er nogal wat. “Ik ben gek op al die projecten,” lacht de enthousiaste duizendpoot. “Ik zou nog wel een vide willen maken met ruimte voor een duurzame beautysalon. En onder het pand zit een geweldige kelder met van die mooie gewelven; het lijkt me geweldig om daar een wellness centrum van te kunnen maken.“